8 tips voor het onderhouden van je tuin

B2 Broekmans Zolder

Molenstraat 19, 3550 Zolder-Centrum
Iedere weekdag van 9.00 tot 19.00 uur & zaterdag tot 18.00 uur
Telefoon: 011 53 70 60

De vogeltjes fluiten, de zon komt er stilaan meer en meer door, de geur van barbecues komt je tegemoet: jawel hoor, de lente is in het land en de zomer staat om de hoek. En daar horen natuurlijk heerlijke dagen en avonden in de tuin bij. En hoe beter daaraan beginnen dan door je tuin een opfrisbeurt te geven? Met deze 8 tips maak je je tuin helemaal klaar voor het mooie weer!
 

1. Kuis je gereedschap

Voor je in de tuin duikt, is het belangrijk dat je gerief proper is. Zo zorg je ervoor dat bacteriën en andere schadelijke stoffen niet van de ene plant naar de andere kunnen springen en je hele tuin aantasten. Veeg het vuil ervan af en gebruik plantaardige olie om roest te vermijden. Kijk ook of er messen in bijvoorbeeld je grasmaaier of snoeischaar moeten vervangen worden.

2. Onderhoud je grond

Je gazon moet ademen. Ruim dus dode takken, planten en resten op. Versterk je grond zo veel mogelijk met organische materie. Koop zakken compost, of kweek zelf een composthoop. Zo creëer je een betere textuur en een meer vruchtbare grond. Geef je gras zuurstof, en het komt zo weer tot leven. Maai het gras eventueel ook weer enkele centimeters korter.

3. Weg met onkruid

Je tuin lente- en zomerproof maken, dat betekent ook dat je al het onkruid moet wieden. Zo maka je plaats voor nieuwe begroeiingen. Verwijder zeker de volledige wortel. Best handmatig te doen, al zijn er ook tal van ecovriendelijke onkruidverdelgers te vinden.

4. Transplanteren

Als je bomen, bloemen of planten wil transplanteren (om ze te verplaatsen of verdelen over de tuin), dan is nu het moment. Graaf ze voorzichtig uit, met wortels, en hou ze vochtig. Zorg ook dat je compost in de bodemlaag verwerkt bij het transplanteren.

5. Geef nieuwe begroeiingen de tijd

Niet meer te lang wachten om nieuwe planten en struiken te planten! Als je ze nu plant, ben je nog net op tijd om ze in de zomer vol ten bloei te laten komen. De natuur heeft immers tijd nodig. Ben je nu al te laat, denk dan volgend jaar al in april aan het planten!

6. Werk je bestaande begroeiingen bij

Als bomen, planten en bloemen in bloei staan in de zomer, moeten ze in het voorjaar gesnoeid worden. Wanneer je tuin terug tot leven komt, is het ideaal om bij te sturen en je tuin een frisse "coupe" te geven.

7. Ken je tuin

Weet waar het zonlicht valt in je tuin, zo kan je je bomen en planten optimaal plaatsen op basis van de labels die je bij aankoop meekrijgt. Kies planten die schitteren in jouw specifieke tuincondities. Ligt je tuin vooral in de schaduw? Dat is ideaal voor varens, planten en kleine bomen. Ligt hij in volle zon? Ideaal om groenten, fruitbomen en bloemen te kweken.

8. Kuis je barbecue

Last but not least: de zomer is BBQ-seizoen. Als je graag veel aan de grill staat, geef hem dan eens een grondige kuisbeurt. Verwijder oude koolresten uit de bak of put, en steek dan de BBQ aan. Zo week je de vuile resten van je rooster. Wacht tot het rooster afgekoeld is, en behandel hem met een staalborstel. Was nadien het rooster met een speciaal BBQ-schoonmaakproduct en warm water. Spoel af en droog onmiddellijk, om roest te vermijden. Wrijf hiervoor eventueel ook nog wat plantaardige olie over het rooster. Simpel!


Bron: Hebbes.be, Zimmo.be en Doityourself.com