Hoe hou je fruit en groenten vers in de zomer?

B2 Broekmans Zolder

Molenstraat 19, 3550 Zolder-Centrum
Iedere weekdag van 9.00 tot 19.00 uur & zaterdag tot 18.00 uur
Telefoon: 011 53 70 60

Voorlopig wil de zomer nog niet echt mee, maar wij zijn er van overtuigd: die hittegolf komt er nog aan. Naast alle voordelen en het genieten van warme temperaturen kan het echter een hele uitdaging zijn je fruit en groenten vers te houden. In dit artikel geven we je alvast enkele tips mee!

Algemeen
Koop niet te veel ineens. En bewaar geen groenten en fruit samen, tenzij je alles snel wil laten rijpen. Fruit geeft een hoge hoeveelheid ethyleen af, de stof die zorgt voor het rijpingsproces. Leg het fruit dus niet naast je lekkere tomaten of wortels, dat komt niet goed.

 

Groenten
Verwijder al het overbodig loof. Laat ongeveer een centimeter over, zo droogt de groente niet uit. Bewaar je de groente in een zak, maak dan wat gaatjes zodat er zuurstof aan kan. Leg ze niet te kort op mekaar in de koelkast. Was bladgroenten al voor je ze opslaat. Met kruiden en champignons wacht je beter tot vlak voordat je ze consumeert.

  • Avocado’s: Best buiten de koelkast in een papieren zak op kamertemperatuur
  • Basilicum: Eenmaal van het plantje af is dit kruid moeilijk te bewaren. Bewaar luchtdicht in een potje met een vochtig stukje papier erbij op een koele plek.
  • Broccoli: Wikkel in plastic of een vochtige theedoek. Bewaar in aparte la in je koelkast, net als bloemkool.
  • Wortels: Door de toppen van wortels af te snijden, hou je ze langer vers.  Plaats ze in een gesloten container met veel vocht in de koelkast, of dompel ze om de paar dagen even onder in koud water.
  • Tomaten: Nooit in de koelkast bewaren. Een redelijk koele plek is voldoende om ze een paar weken vers te houden

 

Fruit
Steenvruchten, avocado(s, tomaten, mango’s, meloenen, appels, bananen en peren bewaar je best zo veel mogelijk buiten de koelkast. Paprika, druiven, citrusvruchten, bessen bewaar je best in de koelkast. Bewaar bananen uit de buurt van het overige fruit, aangezien ze snel rijpen en ook het rijpingsproces van nabijgelegen vruchten beïnvloeden.

  • Appels: Opslaan op een koele plek of bijvoorbeeld in de kelder. Wil je ze toch langer houden, overweeg dan een afgesloten kartonnen doos in de koelkast.
  • Bessen: Stapel bessen niet, want dan kan je ze blutsen. Bewaren in papier werkt het beste. Pas wassen vlak voor je ze eet.
  • Nectarines: Bewaar ze op een koele plek (maar niet in de koelkast) als ze al wat rijp zijn. Wanneer ze nog niet rijp zijn, bewaar ze dan 1 à 2 dagen voor consumeren op kamertemperatuur
  • Peren: Het beste bewaar je ze op een koele plek in huis, bijvoorbeeld de kelder. Wil je een peer sneller laten rijpen. Leg hem dan een dagje naast een appel.
  • Aardbeien: Aardbeien zijn geen fan van vocht. Was ze dan ook pas vlak voor je ze op eet. Niet langer dan een week bewaren in de koelkast, in een zak of papieren bakje.

Bron: Paleo.nl