Vier St. Patrick’s Day in stijl

B2 Broekmans Zolder

Molenstraat 19, 3550 Zolder-Centrum
Iedere weekdag van 9.00 tot 19.00 uur & zaterdag tot 18.00 uur
Telefoon: 011 53 70 60

​Deze Ierse culturele en religieuze feestdag die het begin van het christendom in Ierland viert is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. Ieren zijn immers wereldontdekkers, en nemen dit stukje Iers erfgoed overal met zich mee. Met veel eten, drinken en veel groen als voornaamste pijlers. 

  1. Groen groen groen

Je doet natuurlijk zo gek als je zelf wil. Maar zonder een beetje groen in je kleding, vier je niet echt St. Paddy’s. Groene t-shirts, t-shirts met traditionele bierlogo’s als Guinness of Murphy’s, of wat groene accessoires (Klavertjes! Buttons!) zijn een must. Je kan ook bijvoorbeeld je haar eens groen spuiten. Maar helemaal all the way gaan doe je met een groen leprechaun-kostuum. Je kent het misschien beter als het bekende groene kabouterpak, met witte kousen, hoge hoed en misschien zelfs een rode baard. Ierser kan niet!

  1. Leer een beetje Iers

Wil je als een echte Paddy klinken? Leer dan de volgende drie zinnetjes/woorden:

  • What's the craic? Oftewel: cava? Craic is een typisch Iers woord, dat zich nog het best laat vertalen als plezant/plezier. Leer craic in de juiste context gebruiken, en de Ieren worden gek van je!
  • Grand. Grand geschikt als antwoord op de vraag hierboven. Vrij vertaald: uitstekend, prima, geweldig.
  • Eejit. Doet iemand iets dom? Zeg dan: "Ah ya big eejit!". Eejit is niet beledigend. Je steekt er op speelse wijze de draak mee met iemand.  
  1. Iers dansen. 

Ja hoor. Het gaat om een vorm van step die zowel in Ierland als in de rest van de wereld populair is. Check een paar YouTube-video’s (tip: https://www.youtube.com/watch?v=s6LMga4R0tc) om een idee te krijgen. Leer deze dans en je maakt niet enkel indruk, maar werkt ongetwijfeld ook aan je conditie en flexibiliteit!

  1. Traditionele keuken

Corned beef, kool,  een lamspotje, traditioneel Iers sodabrood: lekker! Sla trouwens ook maar wat aardappelen in, die zijn onmisbaar in de Ierse keuken. Nog wat ideetjes? Bangers and mash, colcannon, bacon and cabbage, Irish stew, Shepherd's Pie, aardappelbrood of black pudding. St. Patrick's Day wordt meestal gevierd met pink bacon of savory roast chicken. Het receptje voor Shepherd’s Pie geven we je al mee, maar Google gerust eens naar andere receptjes ook!

  1. Muziek

​Ierland heeft een rijke muzikale geschiedenis. Celtic, folk en traditionele Ierse pubsongs brengen je meteen in de juiste stemming. Inspiratie? Zoek eens naar The Chieftains, The Dubliners of Clannad. Traditionele muziek niets voor jou? Ook U2 en The Cranberries zijn natuurlijk Iers!

  1. The Pub

Geen zin om zelf het feestje te organiseren? No worries, er is ongetwijfeld wel een Irish Pub in de buurt waar je terecht kan. Zelfs gewone, Belgische cafés durven al eens mee doen op 17 maart. Probeer zeker een Guiness, Bulmers, Jameson, Smithwick’s of Baileys!