Dit is een klassiek Iers gerecht waarmee je uitstekend een groep mensen kunt voeden. Met de uitgesproken smaak van de Guinness is het een mooi alternatief voor Irish stew.
Wat heb je nodig?
- 1 kg of rundvlees om te stoven (schenkel, flank of rib, vlees eraf gesneden in blokjes van 2,5 cm)
- 25 g bloem
- 1 ui, geschild en gesneden
- 2 wortelen, grof gesneden
- 1 grote of 2 kleine pastinaken, geschild en in blokjes gesneden
- 600 ml Guinness, of runderbouillon
- 225 ml pruimensap of hoeveelheid naar smaak (optioneel)
- Kruidenbuiltje of gemengde kruiden
- Halve knolselderij of 3-4 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gesneden
- Halve sinaasappel, in de schil (optioneel)
Hoe maak je het?
- Bestrooi het vlees met peper en zout en haal door de bloem. Verwarm een beetje olie en boter in een zware pan en braad het vlees in delen aan. Leg daarna in een ovenschaal. Voeg de ui en andere groenten toe, en bak een paar minuten zachtjes in dezelfde pan.
- Doe ze in de ovenschotel. Voeg de overgebleven bloem toe aan de pan, roer om het achtergebleven vet te absorberen en kook een minuutje voordat je de Guinness erbij doet (of de bouillon, en de eventuele pruimensap). Doe de vloeistof bij de ovenschotel (genoeg om de hoofdingrediënten te bedekken) plus het kruidenbuiltje of de gemengde kruiden en de sinaasappel. Voeg peper en zout toe naar smaak, roer goed door elkaar en zet ongeveer 2 uur in de oven, of totdat het vlees gaar is.
- Verwijder de sinaasappel en kruidenbuiltje, proef of er nog peper of zout bij moet en voeg twee in Guinness gedrenkte pruimen toe (optioneel). Serveer met aardappelpuree en garneer met gehakte peterselie.
Bron: http://ireland.com