Alles wat je moet weten over de aardappel
Belgen hebben niet enkel een baksteen in hun maag, maar ook een aardappel. Geen groente is in ons land immers zo geliefd als de bescheiden aardappel. Koop jij altijd dezelfde variant? Hoog tijd voor wat variatie in de keuken.
Het verschil tussen vastkokend en bloemig.
De vastkokende variant is stevig, houdt haar vorm en zal tijdens het koken niet uit elkaar vallen. Dit zijn aardappelen die je gebruikt om te koken, voor een ovenschotel of om te bakken. De bloemige variant is wat minder stevig van textuur en daardoor ook zachter. Deze aardappel is perfect voor een luchtige puree of onze nationale trots: de krokante friet.
Voedingswaarden aardappel met schil (100 g)
- Energie in calorieën: 77 kcal
- Vet: 0,09 g waarvan verzadigd 0,03g
- Koolhydraten: 17,47 g
- Eiwit: 2,02 g
- Vezels: 2,21 g
- Natrium: 6,1 mg
Welke aardappelen kan je terugvinden in jouw Alvo-supermarkt?
Afwisselend (afhankelijk van welke aardappel de boer voor ons selecteert) zijn de volgende soorten bij ons in de winkel beschikbaar:
CHARLOTTE is een… vastkokende
aardappel met gladde schil, vaak mooi gelijkmatig van vorm.
FRANCELINE is… ook bekend als de ‘rode’ charlotte. Zeer vastkokende aardappel met rode schil en opvallend geel vruchtvlees.
NICOLA is een… vastkokende aardappel met felgeel vruchtvlees. Vaak gelijkmatig ovaal van vorm en met een intense aardappelsmaak.
VICTORIA is een… multi-inzetbare aardappel, zowel geschikt als kookaardappel als voor puree en frieten. Mooie gele schil en diepgeel vruchtvlees.
BINTJE is de… bekendste bloemige aardappel. Vaak langwerpig met lichtgeel vruchtvlees. Veelzijdig met een vrij neutrale smaak, ideaal voor frieten, puree en ovenschotels.
Op z’n best bij nieuwe oogst (begin van de zomer)!
Het hele jaar door patatjes eten!
Aardappelen zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar. Je kunt aardappelen 3 à 4 weken bewaren bij een temperatuur van 8-12°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen ‘ademen’. Blauwe plekken op aardappelen zijn eigenlijk stootplekken, dus behandel ze voorzichtig.
Perfect bereiden van de aardappel!
Gebakken patatjes
- Gebruik vastkokende aardappelen.
- Snij de aardappelen in stukken van ± 2 bij 2 cm.
- Kook deze gaar in lichtgezouten water.
- Giet de aardappelen af door een veriget en laat ze volledig afkoelen.
- Dep de rgekoelde aardappelen droog met keukenpapier.
- Smelt in een braadpan een mengsel van bakbotet en arachideolie.
- Bak de aardappelen mooi krokant.
Mmmh… puree
- Gebruik bloemige aardappelen.
- Snij de geschilde aardappelen in kwartjes.
- Kook deze volledig gaar in lichtgezouten water
- Giet de aardappelen af door een vergiet.
- Doe de aardappelen terug in de hete kookpot en laat 3 à 4 minuten goed uitdampen op het vuur, zonder deksel.
- Voeg warme melk toe en prak de aardappelen fijn met een pureestamper (of gebruik een passe-vite).
- Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaar en een klontje boter, serveer meteen.
De perfecte frietjes
- Gebruik grote, bloemige aardappelen.
- Was de aardappelen nadat ze geschild zijn.
- Snij ze in schijfjes van 1 cm dik en dan in frieten.
- Spoel de frieten niet in water, maar dep ze droog in een keukenhanddoek (als je het zetmeel wegspoelt, krijgen ze geen krokant korstje).
- Bak de frieten in kleine porties 4 à 5 minuten op 150 °C.
- Laat ze volledig afkoelen.
- Bak ze net voor het serveren in ± 2 minuten krokant op 180°C.
- Schud met het mandje om de overtollige olie te verwijderen en stort de frieten dan in een kom die bekleed is met keukenpapier. Schud met de kom en breng op smaak met zout.
Wist je dat…
Er onderscheid gemaakt wordt tussen drie aardappelsoorten op basis van het moment van oogst: vroege, middelvroege en middellate tot late aardappelen. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het was het voedsel voor Indianen die in Peru leefden. De Spanjaarden die, nadat Columbus Amerika ontdekt had, het land bezochten, maakten daar kennis met nieuwe planten. Het ging hier om de aardappel, cacaobonen en andere gewassen die de cultuur en voedingsgewoonten van de Europeanen duidelijk beïnvloedden. Het heeft tot de 18e eeuw geduurd voordat de aardappel in onze streken op grote schaal geteeld en gegeten werd.
Bronnen: www.lekkervanbijons.be, Artisjok #4 2022, www.verseoogst.nl & www.eenvoudig-afvallen.nl