Alles wat je moet weten over de appel
Als cultuurvrucht is de appel al heel lang bekend, langer waarschijnlijk dan de peer. Dat valt onder andere af te leiden uit vondsten in Italië en Zwitserland, waar bij prehistorische paalwoningen resten zijn gevonden van gekweekte appels.
Deze moeten al zo’n 4500 jaar geleden zijn geteeld. Over de wilde voorouders van de moderne appel bestaat enige onzekerheid. Waarschijnlijk heeft de Europese wilde appel als stamsoort niet zo’n grote rol gespeeld. Een grote rol zou wel zijn weggelegd voor de Astrakanappel uit Siberië en Noord-China.
De appel is de populairste fruitsoort in ons land. Geen wonder dat er zo veel verschillende rassen verkrijgbaar zijn. Allemaal met hun eigen smaak en uitzicht.
Klik hieronder op de appelsoort waar je meer info over wenst.
Het specialleke: de sappige Kissabel
De appel verrast niet enkel in de mond, maar ook het oog wordt verwend vanaf de eerste hap. Zinnenprikkelend!
Verkrijgbaar van september t.e.m. april.
Golden delicious
Goudgele appel. Hoe rijper, hoe zoeter en hoe lichter de kleur. Zeer veelzijdig, van handappel tot sapjes, appelmoes of taart.
Verkrijgbaar van november tot maart.
Jonagold
Meest gegeten appel in ons land, beetje zoetzuur van smaak. Geel-groen met rode blos. Het is een kruising tussen golden delicious en jonathan.
Verkrijgbaar van september tot augustus.
Belgica
Ziet er hetzelfde uit als een jonagold, maar is zuurder. Hoog suikergehalte.
Verkrijgbaar van eind augustus tot begin oktober.
Jonagored
Perfect klein appeltje voor in de brooddoos. Sappig en knapperig, frisse smaak.
Verkrijgbaar van september tot augustus.
Braeburn
Grote, zoete appel uit Nieuw-Zeeland. Geeloranje met roodbruine blos.
Verkrijgbaar van september tot april.
Cox
Afkorting van Cox’s Orange Pippin. Lekker stevig zoet appeltje met een schattige roze blos. Schitterend aroma.
Verkrijgbaar van september tot maart.
Granny smith
Stevige, sappige Australische appel met een frisse, zurige smaak. De blinkende, heldergroene schil is zeer herkenbaar.
Het hele jaar door verkrijgbaar.
Royal gala
Geel-rode, zoete appel die erg populair is in de VS. Bij ons wordt de appel vooral veel gegeten in juni en juli.
Kanzi
Krokante, frisrode en sappige appel. Een kruising van gala en braeburn-appels.
Verkrijgbaar van oktober tot mei.
Pink lady
Relatief nieuwe appel uit Australië. Kan enkel in een warm klimaat geteeld worden. Zachtroze kleur. Zeer sappig en fris.
Het hele jaar door verkrijgbaar.
Elstar
Zoetzure appel, afkomstig uit Els (NL). Het perfecte appeltje om in zijn geheel in de oven te bereiden.
Verkrijgbaar van augustus tot april.
Boskoop
Dikke, licht zurig smakende appel met een matte, roestkleurige schil. Perfect voor appeltaart, rodekool of appelmoes.
Verkrijgbaar van september tot juli.
Op je gezondheid
Appelen zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels en antioxidanten. Het vettig aanvoelen of blinken van de schil wijst niet op de aanwezigheid van pesticiden noch op een stof aangebracht door de producent om appelen te beschermen tegen uitdroging. Neen, het is een natuurlijk fenomeen dat optreedt bij langdurige bewaring
Voedingswaarden
- Kcal: 58 kcal
- Vet: 0,1 g
- Koolhydraten: 12,9 g
- Eiwit: 0,2 g
- Vitamine C: 3 mg
- Vezels: 1,6 g
- KJ: 207 kJ
De perfecte appel…
… is een stevige en gave appel.
Appels zijn zeer stootgevoelig dus vervoer ze zonder schokken en stoten. Zorg dat ze gaaf blijven tot ze in de fruitmand liggen.
Jaarrond verkrijgbaar!
Hoe bewaar je appels?
Appels zijn na aankoop circa 2 weken houdbaar. Bewaar appels op een koele, donkere plaats.
Bij voorkeur in de koelkast, daar blijven ze tot wel 4 weken goed. Appels die op de fruitschaal liggen worden snel overrijp en doordat ze veel ethyleen produceren beïnvloeden ze bovendien het overige fruit op de fruitschaal nadelig.
Een appeltje schillen…
Lekker klaarmaken
Er zijn veel verschillende soorten appels met elk hun eigen smaak. Bijna elke appel is heerlijk om uit de hand te eten als gezond tussendoortje, maar sommige rassen zijn ideaal voor een bepaalde toepassing.
De zachtzure Cox is bijvoorbeeld perfect voor het maken van appelmoes. En van de frisse Delbarestivale en Junami kun je lekkere appelsap maken. De droge en zoete Dijkmans zoet is lekker door stamppotten en de Goudreinette kun je het beste gebruiken voor je appeltaart. De Jonagold en Jonagored smaken erg lekker in een dessert, bijvoorbeeld yoghurt met muesli.
Maar je kunt nog meer variëren met appels. Je kunt ze in de schil bakken in de oven en vullen, stoven of frituren. Appels zorgen voor een natuurlijke zoete smaak in cakes en ook chutneys en jam. Door het hoge pectinegehalte van appels stolt jam sneller.
Smaak-bommetjes
Combineer met:
- Muesli/granola
- Pindakaas (met granny smith)
Kooktip
Was de appel, verwijder het klokhuis en schil de appel indien gewenst. Appels verkleuren na het schillen snel. Voeg citroensap toe om bruinverkleuring te voorkomen.
Wist je dat…
… rode appels meer vitamine c bevatten dan groene?
Bronnen: Artisjok #5 2019 & www.verseoogst.nl & www.libelle.nl