50 tinten aubergine.
Aubergine is een vruchtgroente, ze behoort tot de nachtschadefamilie. Dat maakt haar familie van o.a. tomaten, paprika’s en zo’n 3000 andere gewassen. Een aubergine is de vrucht van een eierplant, het is een tropische, subtropische plant. We kennen allemaal de grote paarse, ovaalvormige aubergine met glimmende schil die ook bij ons in de winkel ligt. Maar naargelang het ras kan de eetbare vrucht variëren in vorm en kleur: lang en rond, groot en klein, van wit via geel en groen tot zachtpaars.
Voedingswaarden
- Rijk aan vezels
- Rijk aan foliumzuur
- 92% water: calorie-arm
- Arm aan vitamines & mineralen
De perfecte aubergine…
… is zacht glanzend.
Hoogglans mag dan wel mooi zijn als verfkleur, een aubergine die overdreven glanst, laat zien dat ze nog niet rijp is. De schil moet strak en zacht glanzend zijn.
… moet stevig aanvoelen.
De vrucht moet stevig en ‘bol’ staan. Is het rijpingsproces te ver gevorderd, dan worden de zaden houtiger en verliest het vruchtvlees zijn stevigheid.
… moet een vlak steeltje hebben.
Het allerlekkerste in de zomer!
juli t.e.m. oktober
Hoe bewaar je aubergines?
Aubergines houden niet van koude, ze hebben een hekel aan temperaturen onder de 10°C. Bewaar ze dus nooit in de frigo!
Ze worden het best bewaard bij 15°C op een goed verluchte, eerder vochtige plaats.
Dek ze af om uitdroging te voorkomen en ze te beschermen tegen lichten.
Leg ze nooit in de buurt van ethyleenproducerende vruchten zoals tomaten, appelen, bananen of citrusvruchten. Ethyleen versnelt het rijpingsproces!
Op deze manier blijven ze 3 tot 7 dagen houdbaar.
Als je ze invriest, kan je ze best op voorhand in olie bakken. Je kan ze ook drogen of inmaken.
Het neutrale, discrete aroma van aubergines past perfect bij allerlei smaken!
Lekker klaarmaken
- Als hoofdingrediënt in de Mediterraanse keuken.
- Bakken, grillen, frituren en roosteren.
- Gevulde aubergine.
- Als bijgerecht bij vlees, gevogelte en vis.
- Als bijgerecht bij pasta.
Smaak-bommetjes
Combineer met:
- chilipeper
- gember
- knoflook
- lamsvlees
- nootmuskaat
- tomaat
- granaatappel
- walnoot
- paprika
Kooktip
Een aubergine heeft twee belangrijke eigenschappen. Enerzijds slinkt het flink in de pan. Anderzijds zuigen rauwe stukken aubergine veel olie op uit de pan. Dit kan je tegengaan door de aubergine op voorhand te koken of door plakjes met zout te bestrooien zodat er vocht in de luchtbellen tussen de cellen terecht komt. Dit helpt ook om bitterheid van oudere aubergines tegen te gaan. Spoel voor gebruik het zout en vocht van de aubergineplakken.
Eet een aubergine
nooit rauw!
De stof solanine
kan maag- en
darmklachten
veroorzaken.
Wist je dat…
… aubergines superfood zijn?
De vrucht is voordelig voor je hart, bloedarmoede, afvallen en toiletbezoekjes.
… de naam in het Sanskriet ‘plant die winderigheid geneest’ betekent?
… aubergines tot de populairste groenten in het Middellandse Zeegebied behoren?
… de emojie van de aubergine, net als de perzik, een dubbele betekenis heeft? Beide vruchten verwijzen naar een geslachtsdeel in internettaal.