Alles wat je moet weten over knoflook.

Knoflook is een bolgewas en behoort samen met bieslook en prei tot de uienfamilie. Knoflook is een bol met daarin witte of lichtpaarse knoflooktenen. Deze tenen zijn omhuld door dunne papierachtige vliesjes.

Een knoflookbol kan wel tot 20 teentjes bevatten. Knoflook is een echte smaakmaker en beroemd en berucht tegelijk vanwege zijn doordringende aroma. Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. Vermoedelijk is knoflook afkomstig uit de steppen van Centraal-Azië en is hij via het Midden-Oosten terechtgekomen in Zuid- en Midden-Europa.

Knoflook eten is ook nog eens goed voor je! Of je bedpartner blij gaat zijn met de volgende 7 redenen waarom knoflook niets dan goed is voor je lijf is een ander verhaal.

Weg voedselvergiftiging

Door zijn antibacteriële werking kan knoflook gebruikt worden bij infecties. Het kan schadelijke bacteriën in de darmen vernietigen en is daarom effectief tegen voedselvergiftiging dat bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door Salmonella.

Lief voor je hart

De bloedverdunnende eigenschappen kunnen bovendien helpen tegen een hoge bloeddruk, bloedklonters, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.

Hatsjie!

Ook niet onbelangrijk: knoflook bevat antioxidanten die helpen het immuunsysteem te beschermen tegen onder andere verkoudheden en acne. Uit een grote 12-weekse studie bleek dat een dagelijks knoflooksupplement het aantal verkoudheden met 63% deed afnemen, vergeleken met een placebo.

Voor als je niets anders in huis hebt

Dankzij de antibacteriële werking kan het ook gebruikt worden om wonden te ontsmetten.

Zoete voeten

Schimmelnagels kunnen verholpen worden door een warm voetbadje met enkele geplette teentjes knoflook.

Veilige tuin

Ook bij het tuinieren kunnen we knoflook gebruiken om slakken, kevers en insecten uit de groentetuin te houden. Plet enkele teentjes knoflook en meng met warm water, indien mogelijk enkele uren in de zon laten staan. Doe het mengsel in een plantenspuit en verstuif het over de planten die je wilt beschermen.

Vitamientje

In knoflook zit vitamine A (ondersteunt je immuunsysteem), vitamine B1 of thiamine (onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam), vitamine B3 of niacine (van belang voor de energievoorziening) en vitamine C (heel belangrijk voor een goede weerstand).

Voedingswaarden

  • Kcal: 138kcal
  • Vet: 0,0g
  • Koolhydraten: 28g
  • Eiwit: 6g
  • Vitamine C: 14mg
  • Vezels: 0,9g
  • KJ: 578kJ

De perfecte knoflook…

… voelt stevig en droog zonder gele vlekken.

Het hele jaar door verkrijgbaar!

Hoe bewaar je knoflook?

Bewaar gedroogde knoflook buiten de koelkast op een droge, donkere plaats. Zo kun je knoflook enkele weken bewaren.

Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).

‘Look’ good, feel good!

Lekker klaarmaken

Knoflook wordt vaak verwerkt in bijvoorbeeld Zuid-Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse gerechten.

Wij Belgen zijn matige knoflookgebruikers, maar toch is zo’n bolletje knoflook in huis hebben een must. In allerlei gerechten is het één van de populairste smaakmakers.

Smaak-bommetjes

Combineer met:

  • Gember
  • Peper
  • Chili
  • Andere kruiden
  • Roomboter of kruidenboter
  • Ui (als basis ban allerlei sauzen en stoofschotels)
  • Grof zeezout, peper en olijfolie (op de bbq)

 

 

Kooktip

Snijd altijd het voetje van het teentje knoflook af. Dit kan namelijk een bittere smaak geven, vooral als de knoflook wordt uitgeperst. Knoflook heeft een sterke, doordringende, karakteristieke geur en smaak. Hoe fijner knoflook wordt gehakt, des te sterker wordt de smaak. Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Door knoflook te verhitten wordt de smaak aromatischer en subtieler. Hoe langer knoflook meestooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt.

Heb je last van een sterke knoflookgeur in je mond? Eet dan wat peterselie. Een sterke knoflookgeur aan je vingers kun je bestrijden door je handen te wassen met water en zout.

Voor een recept voor 4 personen heb je 1-4 teentjes knoflook nodig. Knoflook fruiten duurt 2-3 minuten en poffen duurt ca. 45 minuten.

Wist je dat…

… Romeinse gladiatoren geloofden dat knoflook hun spieren zou versterken? 

… knoflook niet alleen supergezonde, maar ook magische krachten heeft? Vampieren, weerwolven en heksen zouden naar verluidt makkelijk op afstand gehouden worden – we hebben het van horen zeggen. Fictie of non-fictie dat laten we aan jou over, maar wat zeker is is dat deze magische krachten de muggen weghouden. Muggen houden niet van de geur van knoflook.

… je knoflook makkelijk kan invriezen? Pel de teentjes en bewaar ze in een glazen bokaal in de diepvriezer. Ja, in glas, want glas neemt geen geurtjes op.

… je uitgelopen knoflook (met scheutjes) nog perfect kan eten? Het enige nadeel is dat de smaak hierdoor kan veranderen en een beetje bitterder wordt (zeker als je ’t rauw eet), wat niet altijd smakelijk is in bepaalde gerechten.

verse knoflook giftig is voor honden en katten?

Bronnen: www.verseoogst.nl & www.libelle.nl & www.libelle-lekker.be

Recepten

Ontdek onze recepten waar "Knoflook" gebruikt wordt!