Alles wat je moet weten over de prei

Prei is een groente met witte, lange stelen en een groen schutblad. Hij behoort tot de familie van de ui-achtigen, waartoe ook ajuin en knoflook behoren. Het preiwit heeft een zachte uiensmaak. Ook het groene gedeelte, wat scherper van smaak, wordt gebruikt in gerechten.

Het verschil tussen soepprei en stoofprei.

Stoofprei is vol rond, makkelijk in ringen te snijden en vervolgens te bakken, te wokken of te stomen. Soepprei is een beetje dunner, maar verder is er geen verschil.

Op je gezondheid

Prei is niet alleen dankbaar in de keuken ook qua voedingswaarde is er variatie troef. Prei is rijk aan voedingsvezels en foliumzuur. Daarnaast is prei een goede bron van kalium en vitamine B6.

Voedingswaarden

  • Kcal: 29 kcal
  • Vet: 0,3 g
  • Koolhydraten: 3,8 g
  • Eiwit: 1,4 g
  • Vitamine C: 7 mg
  • Vezels: 2,9 g
  • KJ: 113 kJ

De perfecte prei…

… heeft een stevige rechte schacht en een zeer dichte bladvorming.

Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.

… heeft een fris en donkergroen blad.

Hoe donkerder de groene bladeren, hoe ouder de prei. Jonge prei heeft heldergroene bladeren.

… heeft geen beschadigde plekken.

Op z’n smakelijkst in de herfst en winter!

Prei is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n smakelijkst in de herfst en winter, met uitlopers naar de lente. Is het je wel eens opgevallen dat in de winter prei vaak dikker is? Dat komt doordat er een winter-, herfst- en zomerprei is. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei hebben een lange, dunne schacht en een fijne structuur. Ze smaken wel allemaal hetzelfde.

Hoe bewaar je prei?

Verse prei blijft in de groentebak van de koelkast ongeveer twee weken goed. Je kan de prei best bewaren in een vochtige doek. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kan je prei tot twee maanden bewaren.

Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren. rauwe prei ook, mit je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert. Je moet de groente nadien trouwens niet ontdooien om ze te kunnen bereiden.

Wist je dat je prei beter niet bij melkproducten bewaart? Melkproducten nemen namelijk de geur van prei over.

 

Van preisoep tot preistoemp!

Lekker klaarmaken

De bescheiden prei is al generaties lang verbonden met onze keuken. Van preisoep tot preistoemp, prei is alomtegenwoordig. Bij Broekmans zijn we natuurlijk ook fan, zeker omdat prei zo’n veelzijdige groente is.

Met prei kan je alle kanten uit. Hij is zowel rauw als warm lekker. Fijngesneden is hij heerlijk in een salade. Je kan hem in combinatie met uien of zelfs ter vervanging van uien gebruiken. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes, maar prei is ook super in ovenschotels. In het algemeen doet prei het uitstekend bij graan-, vlees- en visbereidingen.

 

Smaak-bommetjes

Combineer met:

  • Kaassoorten
  • Vlees
  • Gevogelte
  • Vis
  • Ham en kaas (in een hartige taart)

Kooktip

Snijd het voetje eraf. Haal ook het allerlaatste taaie deel van het groen en de eventuele buitenste, vergeelde delen weg. Meestal wordt enkel het witte en een stukje van het lichtgroene gedeelte gegeten. Maar de donkergroene uiteindes kun je natuurlijk ook gebruiken, bv. om bouillon van te trekken. In het groene blad zitten net de meeste vitaminen en mineralen.

Tussen de ringen zit vaak zand verborgen. Snijd de prei daarom in de lengte doormidden en houd ze onder de kraan, zodat eht water door de prei kan sijpelen. Of snijd de prei in ringen en was deze in een vergiet.

  • Kooktijd: 10-13 minuten
  • Roerbakken: 2-4 minuten
  • Magnetron: ca. 5 minuten
  • Smoren: 15-18 minuten
  • Stomen: 15-20 minuten

Wist je dat…

… Prei als cultuurgewas al heel oud is? Zo’n 3000 jaar voor Christus werd prei al door de Egyptenaren als groente gegeten. De Romeinen verspreidden prei aan het begin van onze jaartelling over heel West-Europa. Prei is dus geen groentje meer.

… de stengel van de prei wit is doordat het geen zon ziet? Het preiwit groeit in de grond, alleen het deel dat boven de grond uitsteekt wordt groen dankzij het proces van fotosynthese.

Bronnen: www.lekkervanbijons.be & Artisjok #1 2020 & www.verseoogst.nl 

Recepten

Ontdek onze recepten waar "Prei" gebruikt wordt!